fbpx
Live free, go tiny

TinyCo info

Wil je meer weten over de wetgeving , lees dan onze TinyCoRules.

Heb je meer informatie nodig over de voorzieningen in en rond een Tiny House, lees dan onze TinyCoTools.

TinyCoRules

Meer en meer mensen willen kleiner en vrijer wonen en dromen van hun eigen Tiny House. Live Free, Go Tiny! Maar zijn we in Vlaanderen zo vrij om Tiny te wonen?  

Op https://www.omgevingsloketvlaanderen.be vind je alle informatie en voorwaarden betreft het bouwen en plaatsen van constructies in onze Vlaamse Omgeving. En toch is het voor Tiny House liefhebbers niet altijd duidelijk wat nu kan en niet kan.

Om het eenvoudiger toe te lichten maakt TinyCo een onderscheid tussen een trailerbaar en een modulair Tiny house.

Een Trailerbaar Tiny House:

Een Trailerbaar Tiny House staat op wielen, zodat je deze nog met een (zware) auto, camionette of traktor via de openbare weg kan verplaatsen. Het Tiny House is dan max 2m55 breed , 4 meter hoog en mag op de weg max. 3500 kg wegen.

Een Trailerbaar Tiny House kan in de tuin achter een woning plaatsen mits er wordt voldaan aan de voorwaarden die je kan vinden op het omgevingsloket. Op deze plaats kan een Tiny House enkel gebruikt worden als tuinkamer of zorgwoning. Bewoning kan hier enkel toegelaten worden tijdens de duur van de verbouwing of de bouw van de hoofdwoning, mits hiervoor een vergunning is.

Een Trailerbaar Tiny House kan gebruikt worden als vakantie woning of tweede woning op recreatiegrond of maximum 4×30 dagen per jaar op een stuk grond, ook landbouwgrond, zonder vergunning. In het laatste geval mag het Tiny House de rest van het jaar niet blijven staan op deze locatie, enkel gedurende die 4 maanden.

Een Trailerbaar Tiny House kan in Vlaanderen volgens de huidige regels ook niet als permanente residentiële woning met domicilie gebruikt worden op een stuk bouwgrond omdat het niet voldoet aan de minimale oppervlaktes van de Vlaamse Wooncode nl. minimum 18m2 nettovloeroppervlakte van de woonlokalen voor 1 persoon. Vanaf 2 personen wordt dat 27 m2 en voor 3 personen 40 m2.

Tegen 2024 zouden in Vlaanderen nieuwe regels rond Tiny Houses klaar moeten zijn en zal het begrip Kleinschalig wonen wettelijk vastgelegd worden. We zijn dus in blijde verwachting, al weten we niet wat deze regels juist zullen inhouden.

Een Modulair Tiny House:

Een modulair Tiny House wordt verplaatst met een opligger en geplaatst door middel van een kraan. Als maximale afmeting van een module gaan wij uit van 4m20 op 12m en max 3m50 hoog. Een modulair Tiny House wordt in de meeste gevallen op een schroefpaal fundering geplaatst omdat deze fundering, net zoals de woning, verplaatsbaar is en een heel kleine impact heeft op de bodem.

Een modulair Tiny House heeft dezelfde mogelijkheden als een trailerbaar Tiny House maar  kan wel geplaatst worden op een bouwgrond als residentiële woning met domicilie , mits de grootte van deze woning overeenstemt met de minimale oppervlaktes volgens de Vlaamse Wooncode in verhouding met het aantal personen dat er in gehuisvest zal worden en op voorwaarde dat de woning voldoet aan de bouwvoorschriften van de bouwgrond. In ieder geval heb je voor het plaatsen van een tiny house een bouwvergunning nodig. Het is dus de gemeente die zal oordelen of het project wel of niet op jouw specifieke bouwgrond mag komen te staan en of het past binnen deze ruimtelijke omgeving. Bijvoorbeeld: als jouw bouwgrond gelegen is in een straat waar huizen staan van allerlei vormen en maten, zal de kans op een bouwvergunning groter zijn dan in een straat met alleen maar Villa’s.

Conclusie:

De huidige wetgeving betreft Tiny Houses is wel duidelijk maar de mogelijkheden tot Tiny Wonen zijn beperkt en waar het wel kan, komt er veel bij kijken. Sommige gemeentes staan open voor veranderingen of hebben al een eigen reglement voor Tiny Houses klaar, dus stap altijd eerst met je plannen naar de gemeente. Afhankelijk van je voorstel, de situatie en de omgeving is het soms mogelijk om van bepaalde regels af te wijken of om bijvoorbeeld een tijdelijke vergunning te krijgen omdat je Tiny House verplaatsbaar is.

Daarom dat TinyCo de volledige begeleiding aanbiedt in het proces naar Tiny Wonen. Bovendien zet TinyCo zich actief in om Tiny Houses, zowel trailerbare als modulaire, als een erkende verplaatsbare woonvorm te laten vestigen. TinyCo gaat hierover in dialoog met verschillende Limburgse gemeentes en de Provincie. Daarnaast werken we ook samen met alle mogelijke partners die Tiny Living kracht kunnen bijzetten zoals de Ikea, de PXL, vzw Homie,…En samen trachten we innovatieve woonprojecten met Tiny Houses op te starten.

TinyCoTools

Wat is Off-grid?

Off-grid wil zeggen dat je woning volledig zelf voorziet in de energiebehoefte en dus niet is aangesloten op de openbare nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit, gas en riolering. Een off-grid Tiny House is voorzien van zonnepanelen met opslagbatterijen, vangt het regenwater op om te filteren en te gebruiken, heeft een (gescheiden) compost toilet en een eigen afvalwaterzuiveringsysteem, zoals een helofytenfilter.

Wat is regenwaterrecuperatie ?

In plaats van het regenwater op de bodem of in de riolering te laten lopen, wordt het regenwater dat afvloeit van de daken opgevangen in een wateropslagsysteem. Hier zal het water door middel van filters zuiver worden gemaakt zodat het kan gebruikt worden om te spoelen en wassen. Het kan zelfs gefilterd worden tot drinkbaar water doormiddel van een UV-filter of membraanfilter.

Wat is een gescheiden compost toilet?

Bij een gescheiden compost toilet zit er een verdeler in waardoor je urine  gescheiden wordt van de stoelgang en dit omdat de combinatie van urine en ontlasting samen zoals in een gewone compost toilet voor een onaangename geur zorgt. De urine wordt via een slang weggeleid en kan dan samen met het sanitair afvalwater worden afgevoerd naar de riolering of  naar een helofytenfilter.  Alleen de stoelgang wordt dus opgevangen in een emmer of opvangbak. 

Wat is een helofytenfilter ?

Een helofytenfilter is een plantenfilter met lagen zand, grind en schelpen, waar het vervuilde afvalwater langzaam door naar beneden zakt. Bovenop de filter groeien moerasplanten (helofyten). De wortels van deze planten nemen een groot deel van de zuivering tot hun rekening.

Wat is een schroefpaalfundering ?

Schroefpaalfundering is een funderingssysteem, voor lichte constructies zoals modulaire Tiny Houses, waarbij palen met een schroefdraad in de bodem worden gedraaid. De druk van de omliggende grond neemt toe omdat de palen kegelvormig zijn. Daardoor zijn ze erg stabiel.

Wat zijn de voordelen van een schroefpaalfundering? 

– je moet geen grond afgraven en afvoeren 
– er is geen beton nodig 
– het gaat heel snel – gemiddeld 2 uur werk
– het is veel goedkoper dan een betonfundering 
– de schroeven kunnen altijd terug uit de grond gedraaid worden.

Wat is een groendak ?

Bij een groen dak wordt het dak bedekt en begroeid met sedum, vetplantjes. De vetplantjes kunnen zowel tegen droogte als tegen hoge vochtigheid en ze zijn ook bestand tegen direct zonlicht. De plantjes trekken bovendien ook insecten en vogels aan en biedt hen meer leefruimte dan een dak zonder sedum. 

Wist je dat een groen dak mogelijk is op onze modulaire Tiny Houses ? Het huisje zal zo meer opgaan in de natuur en door de verhoogde biodiversiteit ook meer teruggeven aan de natuur.

TinyCoClues

Waarom een Tiny House als Mobile Office?

Ons Mobile Office Luna model is een uiterst modern tiny house. Het is gemakkelijk te verplaatsen, het is compact en heeft één open ruimte, met als opties een toilet en keuken erin.
Het is de ideale oplossing om thuiswerk en privé gescheiden te houden.
Dit model is voorzien van grote raampartijen waardoor je kan genieten van veel lichtinval en een rustgevend uitzicht op je tuin.  Met de zonneblinden kan je direct zonlicht en inkijk naar voorkeur bijstellen.
Dankzij de goede isolatie en een luchtwarmtepomp kan je er zowel in de zomer als in de winter comfortabel gebruik van maken.
Door de beperkte oppervlakte en de hoogte kan dit model in de meeste gevallen zonder een bouwvergunning geplaatst worden.

Waarom een Tiny House als Vakantie woning ?

Onze trailerbare Tiny Houses zijn de ideale oplossing als mobiel vakantiehuisje.  Ze zijn allemaal compact en voorzien van alles wat je nodig hebt om comfortabel met twee tot vier personen te verblijven. 
Dankzij de goede isolatie kunnen ze zowel in de zomer als in de winter comfortabel gebruikt worden. 
Door hun mobiel karakter kan je ze plaatsen waar je wil, in je tuin, tussen de bomen, aan een meer, op een veld….  Zo kunnen je gasten optimaal genieten van de natuur en de rust rondom het vakantiehuisje. 
In geval van een tijdelijk gebruik van 4 maanden kunnen deze huisjes in de meeste gevallen zonder een bouwvergunning geplaatst en recreatief verhuurd worden. 

Heb je jouw gegevens achtergelaten, maar nog geen e-mail van ons ontvangen? Check jouw ongewenste mails.

Live Free, Go Tiny